Op woensdag 30 mei tussen 15.30 en 20.30 uur (met uitloop tot 21.30 uur) organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een belevingsvlucht, op verzoek van bewoners en andere betrokkenen uit diverse gebieden onder de aansluitroutes.

Het door het ministerie geformuleerde doel van deze vlucht, is dat bewoners van de gebieden onder de aansluitroutes het geluid van een representatief vliegtuig in hun eigen omgeving kunnen ervaren.

Met een regiegroep onder onafhankelijk voorzitterschap van de heer Hans van der Vlist heeft afstemming plaatsgevonden over de wijze waarop de belevingsvlucht wordt uitgevoerd. De regiegroep bestaat uit geïnteresseerden van de informatieavond over de vlucht die op 14 maart jl. werd gehouden en is samengesteld uit inwoners van verschillende provincies onder de vliegroutes van Lelystad Airport, een tweetal actiegroepen, een geluidsexpert, een deskundige op het gebied van vliegoperaties en twee vertegenwoordigers voor natuur- en recreatiebelangen.

Transavia voert deze vlucht uit en heeft aangegeven niet lager te kunnen vliegen dan 2.000 voet (ca. 600 meter) in het luchtruim van Lelystad. De belevingsvlucht zal dus niet landen of starten vanaf onze luchthaven. Alle betrokkenen realiseren zich dat daarmee de beleving op en nabij de luchthaven niet in lijn is met de praktijk van de toekomst, maar hopen dat deze enigszins wordt benaderd.

De routes die worden gevlogen staan vermeld op de website www.belevingsvlucht.nl, inclusief de verwachte tijdsblokken van overvliegen per gebied. Via deze website kunt u ook via Flightradar24 de vlucht ‘real time’ volgen via internet. Er wordt een link aangeboden waarmee de website wordt geladen en het vliegtuig van de belevingsvlucht automatisch gefilterd is van alle andere vliegtuigen. Tijdens en kort na de belevingsvlucht kunnen inwoners en recreanten hun ervaringen online doorgeven via een link op de website.

Munisense, het bureau dat de geluidmetingen gaat uitvoeren, gaat op 11 locaties meten. De resultaten van deze metingen worden snel na de belevingsvlucht bekend gemaakt. Daarnaast doet Motivaction een steekproef onder een representatieve groep naar de beleving van de vlucht. Voor meer informatie of vragen verwijzen wij graag naar www.belevingsvlucht.nl.