Innovatie

Vele partijen dachten en werkten mee aan een unieke en duurzame luchthaven.

Duurzaamheid

Lelystad Airport als meest duurzame luchthaven, dat is de ambitie

Lelystad Airport wil de meest duurzame en innovatieve luchthaven van Nederland zijn. We delen graag een aantal aansprekende duurzame voorbeelden.

  • De verlengde start- en landingsbaan is voorzien van LED verlichting. Hiermee verbruiken we even veel energie als voorheen, bij een langere start- en landingsbaan.
  • Door het project ‘PowerParking’ is het straks mogelijk om op Lelystad Airport auto’s te parkeren onder carports met zonnepanelen. De auto’s worden geladen met opgewekte zonne-energie. Vervolgens worden de accu’s van de auto’s gebruikt voor de opslag van energie die ’s avonds en ‘s nachts nodig is om de terminal en andere systemen van energie te voorzien. De auto’s zijn weer volledig opgeladen als de eigenaar voet op Flevolandse bodem zet.
    • Een nieuwe manier van het verwerken van afval(water)stromen is ook het noemen waard. Dit willen we doen door het grijze afvalwater gescheiden af te voeren. Het zwarte afvalwater en organisch afval uit de horeca gaat naar een energiefabriek om het te verwerken tot nieuwe grondstoffen, zoals biogas of mest.
    • De terminal is op LEED-Gold niveau gecertificeerd, waarmee het gebouw meetbaar één van de duurzaamste terminals ter wereld is.
    • Wil je weten wat we nog meer op het gebied van duurzaamheid hebben gerealiseerd? Bekijk dan hieronzer onze factsheet.

    Duurzaamheid Lelystad Airport. Infographic Studio Typo Dynamo