Technasiumleerlingen storten zich op bereikbaarheid vliegveld

Door Kees Bakker

Anouk van Solt en Madelief Flentge zitten beiden op het technasium van de Scholengemeenschap Lelystad. Als 5-vwo-leerlingen storten zij zich in opdracht van de provincie Flevoland op de bereikbaarheid van Lelystad Airport: hoe kunnen reizigers straks zo optimaal mogelijk met het openbaar vervoer hun vliegtuig op Lelystad Airport bereiken? Om zich te oriënteren op hun opdracht brachten ze onlangs een bezoek aan Lelystad Airport en kregen ze een rondleiding.

Opdracht
Bedrijven, instellingen en overheden kunnen leerlingen van de technasia in Lelystad (Scholengemeenschap Lelystad), Dronten (Almere College), Almere (Helen Parkhurst), Harderwijk (Slingerbos | Levant) en Emmeloord (Emelwerda College) uitdagen met een onderzoeks- of ontwerpopdracht.

Dat maakt deel uit van de samenwerking tussen de provincie Flevoland, de vijf Flevolandse technasia en de hogescholen Aeres en Windesheim onder de noemer: ‘Talent kleurt Flevoland’. Daarin werken technasiumleerlingen op havo- en vwo-niveau en hbo-studenten aan verschillende actuele maatschappelijke vraagstukken van de provincie. Bij de uitwerking daarvan maken de leerlingen, vaak op locatie, kennis met de specifieke bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij die vraagstukken.

Via ‘Talent kleurt Flevoland’ worden technasiumleerlingen niet alleen uitgedaagd hun kennis en kunde in te zetten voor Flevoland, de betrokkenen hopen er ook talent mee te behouden voor de Flevolandse arbeidsmarkt. In Flevoland is veel interessant werk voor hoger-opgeleiden en dat wordt de komende decennia alleen maar meer. Veel hbo- en wo-studenten die buiten Flevoland gaan studeren, keren na hun afstuderen niet meer terug naar Flevoland en dat is zonde. Via ‘Talent kleurt Flevoland’ hopen de samenwerkende partijen dat om te buigen.

Openbaar vervoer
Anouk (17) en Madelief (17) hebben zich in hun project op de bereikbaarheid van de luchthaven per openbaar vervoer geworpen. “Dus: wat is de optimale route naar Lelystad Airport? Hoe kom je vanuit de bus zo snel mogelijk in de terminal, en vice versa? Waar zouden de bushaltes dan moeten zijn?”, legt Anouk uit.

“Moet er een aparte busbaan zijn en hoe breed moet die zijn om zo snel mogelijk heen en weer te kunnen rijden tussen Station Lelystad Centrum en het vliegveld? Moet een bus ook tussenstops maken, zodat niet alleen reizigers, maar ook werknemers van bedrijven ‘m kunnen gebruiken?”, vult Madelief aan.

Nieuwe inzichten
Het zijn ingewikkelde vragen, waar al veel antwoorden op zijn bedacht. Wat dat betreft weten de twee studenten niet of ze iets nieuws kunnen verzinnen of met verrassende inzichten zullen komen. Maar een frisse blik kan nooit kwaad. “Dat is ook het idee achter deze opdracht. Er zijn allerlei deskundige mensen mee bezig geweest, maar die zitten soms ook vast in een stramien of een bepaalde manier van denken”, denkt Madelief.

“Veel is bedacht op de tekentafel, maar je moet ook kijken wat je in de praktijk tegenkomt aan obstakels. Daarnaast is het ook een kwestie van logisch nadenken en redeneren. We kijken naar wat er al is, wat er bedacht is en wat eventueel waardevolle aanvullingen kunnen zijn”, zegt Anouk. De twee vinden het een leuke opdracht, die ook genoeg uitdaging biedt. Bovendien kregen ze onlangs de mogelijkheid aan te sluiten bij een bustour over het vliegveld, om met eigen ogen te zien waar het nu om gaat.

Persoonlijke motivatie
Verheugen de dames zich op de vakantievluchten die Lelystad Airport aan zullen doen? “Absoluut! Het is heel fijn dat je straks zo dichtbij een vliegveld hebt waar je gebruik van kunt maken”, zegt Anouk. “Het is ook goed voor Lelystad. Lelystad loopt nu leeg, als je kijkt naar het centrum. Dit zal weer een boost geven aan de stad”, denkt Madelief.

Na de tour rest de terugreis naar huis. En die dwingt respect af, want de twee zijn vandaag op de fiets naar het vliegveld gegaan. “Ja, dat viel nog niet mee. We hadden wind tegen op de heenweg. Gelukkig hebben we nu wind mee”, zegt Madelief. “Reden te meer om te kijken hoe we het beste uit de busverbinding kunnen halen. Vandaag is het mooi weer, maar als het regent, ga ik niet weer op de fiets”, lacht Anouk.