Ontwikkeling

Over Lelystad Airport de vakantieluchthaven en Lelystad, de hoofdstad van Flevoland.

Huidige situatie

Transformatie afgerond

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om van Lelystad Airport dé nieuwe vakantieluchthaven van Nederland te maken.

  • De nieuwe, moderne terminal is klaar om bezoekers te ontvangen. De luchtverkeersleiders kunnen zo plaatsnemen in de opgehoogde verkeerstoren en piloten kunnen starten en landen op de verlengde en verbrede baan.
  • Minister van Nieuwenhuizen geeft aan dat zij zicht blijft inspannen voor een spoedige opening van Lelystad Airport. De luchthaven neemt samen met Eindhoven Airport een deel van het vliegverkeer van Schiphol over. Zo ontstaat op Schiphol ruimte voor meer intercontinentale vluchten.
  • Lelystad wordt een zogeheten ‘overloopluchthaven’ van Schiphol. Airlines die vluchten verplaatsen van Schiphol naar Lelystad Airport en op Schiphol een ‘slot’ achterlaten, krijgen exclusieve voorrang voor een vliegoperatie op Lelystad Airport.
  • De Tweede Kamer wil dat via een publiekrechtelijke weg wordt bepaald op welke wijze vluchten van Schiphol worden verplaatst naar Lelystad Airport. Een aangepaste versie van de Verkeersverdelingsregel Schiphol – Lelystad Airport is op 25 maart 2019 ingediend bij de Europese Commissie, die deze moet goedkeuren. De minister verwacht in september een uitspraak in deze van de Europese Commissie.

  • De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zorgt ervoor dat zodra de luchthaven open is er luchtverkeersleiders en assistenten in de markante rood-witte verkeerstoren plaatsnemen om de vliegtuigen te begeleiden. Als vliegtuigen uit het zicht van de toren zijn, bevinden ze zich grotendeels in militair luchtruim en worden ze begeleid door militaire luchtverkeersleiders van Commando Luchtvaart Strijdkrachten (CLSK).
  • De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad dragen ook hun steentje bij om Lelystad Airport mogelijk te maken. Zij zorgen ervoor dat de bereikbaarheid optimaal is. De aansluiting op de A6 wordt flink verbeterd en er komt een rechtstreekse busverbinding vanaf station Lelystad van en naar Lelystad Airport.
  • Beide regionale overheden hebben samen met de luchthaven ook het Luchthavenfonds opgericht. Het Luchthavenfonds is opgezet om duurzaamheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling op en rond de luchthaven verder te stimuleren.

Lelystad Airport • beeld Fotostudio Wierd