Donderdag 24 juni presenteerden technasium- en hbo-studenten met verve de resultaten en ideeën bij onderzoeksvraagstukken rond Lelystad Airport. Deze expositie vond plaats in het provinciehuis en maakt deel uit van het project ‘Talent kleurt Flevoland’. De expositie vormt de oogst van een schooljaar samenwerking tussen de vijf technasia uit Flevoland en Harderwijk, hogescholen Aeres Almere en Windesheim Flevoland en de provincie Flevoland.

De leerlingen en studenten konden hun tanden zetten in één van de volgende twee onderwerpen:

  • Duurzame energie op en rond Lelystad Airport
  • Bereikbaarheid van Lelystad Airport

Duurzame energie op en rond Lelystad Airport

Lelystad Airport, LAB (Lelystad Airport Businesspark), provincie Flevoland en gemeente Lelystad werken samen om het luchthavengebied in Lelystad zo duurzaam en circulair mogelijk te ontwikkelen. Bij de realisatie nemen de partijen ambitieuze maatregelen op het gebied van energiebesparing, gebruik van duurzame energie, stimuleren van de lokale werkgelegenheid en het delen van kennis. Een voorbeeld van een duurzaam project waarbij elektrische mobiliteit en duurzame energie worden gecombineerd is PowerParking. Dit is een innovatief concept met als doel om (grote) parkeerlocaties te ontwikkelen tot geïntegreerde ‘lokale energiecentrales’. Het vraagstuk voor de studenten luidde:

Volgens het huidige regeerakkoord moeten vanaf 2030 alle nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch zijn en dat betekent dat de behoefte aan laadmogelijkheden stijgt en dat het verbruik van elektriciteit enorm toeneemt. Welke andere manieren om elektrische mobiliteit en duurzame energie te combineren kun je, naast PowerParking, bedenken?

Twee technasiumleerlingen van de Scholen Gemeenschap Lelystad hebben onderzoek gedaan naar de toepassing van de Amyx power plane op Lelystad Airport, een oorspronkelijk idee van Wubbo Ockels. Het betreft een Airborne Wind Energy Systeem (AWES) met een vliegtuig aan een kabel, dat wind op grotere hoogte omzet in elektriciteit. “Volgend jaar doen wij vwo-eindexamen en willen wij weer meedoen aan ‘Talent kleurt Flevoland’. Met hulp van het Nederlands Lucht en Ruimtevaart instituut, dat al toegezegd heeft ons te willen helpen, gaan we verder met dit project.”

Een groepje hbo-studenten van Aeres Hogeschool Almere lanceerden het idee van een multi purpose wall voor zonne-energie en het gebruiken van de wind die vrijkomt bij het opstijgen van een vliegtuig. Hierbij hebben ze ook gekeken naar de veiligheidsaspecten, zoals het doorschieten van een vliegtuig. Daarnaast is gekeken naar een helofytenfilter voor waterzuivering en energie uit water.

Bereikbaarheid van Lelystad Airport

Leerlingen van RSG Slingerbos Harderwijk en het Emelwerda College Emmeloord hadden het volgende vraagstuk als hersenkraker:

Hoe kan de route van de bus van station Lelystad Centrum naar de luchthaven het beste lopen? Wat heeft de reiziger, die Lelystad niet kent, nodig om zo snel mogelijk en zonder zorgen uit de trein en in de bus naar Lelystad Airport te komen?

Volgens de leerlingen zou de ideale bus een bagageruimte hebben die aan twee kanten te openen is. Ook rijdt deze bus op waterstof en de binnenkant moet een moderne en schone look hebben, want in de bus begint de beleving van Lelystad Airport al. Nog idealer is het volgens hen om per trein te reizen naar Lelystad Airport bijvoorbeeld een trein die pendelt tussen station zuid en Lelystad Airport.

Een ander groepje geeft op basis van hun onderzoek de aanbeveling om voor een blauwe bus te kiezen vanwege de associatie met het openbaar vervoer. Voorzie de bus ook van details als vliegtuigen, mensen, koffers en de witte strepen van de luchtverkeerstoren. Geef verder de bus een aerodynamische vorm om de luchtweerstand en dus het brandstofgebruik zo minimaal mogelijk te houden. Gebruik verder laadpalen en let op het bandenspanningscontrolesysteem.

Ook waren er ideeën bij voor een innovatief, duurzaam bushokje met solar-verlichting en voor een bus als dubbeldekker zodat een inventief systeem de koffer van beneden naar de boven takelt. Een ander groepje leerlingen had ook nagedacht over de bagageruimte. In een prototype showden ze tijdens de expositie een eenvoudig systeem dat de koffer in een opslagplek onder voeten van de reiziger plaatst. Dus looppad leeg en toch de koffer bij de hand. Ditzelfde groepje heeft ook naar alternatieve busroutes gekeken tussen Station Lelystad en Lelystad Airport. Hun advies: kies voor de snelste en kortste route via de A6, met een speciale busbaan en een extra afslag naar Lelystad Airport. Ook staan ze volledig achter een bus op groen gas: stil, CO2-neutraal en goedkoper dan diesel.

Jong talent

Deze jonge Flevolandse talenten hebben verrassende en innovatieve ideeën geleverd voor Lelystad Airport. Op hun beurt maken ze via het project ‘Talent kleurt Flevoland’ kennis met interessant werk in Flevoland voor hoger opgeleiden. En dat wordt meer en meer. Want de economie in deze regio groeit!