Na de Europese titel lonkt nu de wereldtitel
Door Kees Bakker
Het Solar Team Twente heeft, op één van de eerste zonovergoten dagen van het jaar, op Lelystad Airport hun auto getest. In volle snelheid zoefde de RED Shift over de nieuwe taxibaan. En hoofd elektrotechnicus Rob Kräwinkel (21) was blij met deze kans: “Deze baan is langer dan die van Vliegveld Twente, waar we vaker testen, dus we kunnen hier echt voluit gaan.”
“Nog even één rondje op volle snelheid en dan hebben we tijd voor een interview”, zegt Rob op een gegeven moment, en de verslaggever van dienst denkt nog “Ach, volle snelheid….”. Het is onwetendheid, want de RED Shift ‘vliegt’ even later met 130 km/u voorbij, tot’ie voor even aan de horizon verdwijnt. Om, gelukkig maar, weer terug te keren en te parkeren voor de nieuwe terminal, waar binnenkort de vliegtuigen staan te wachten op vakantiegangers.
Nuttig en nodig
“Doordat de baan hier langer is, kunnen we niet alleen op volle snelheid, maar ook langer voluit gaan en langer uitrollen”, legt Rob uit. Niet dat het om snelheid gaat. “We testen veel meer dan dat. De luchtweerstand, de rolweerstand, het uitrollen, hoe goed de auto is.” Het zijn nuttige en nodige testen, want in oktober gaat het Twentse team voor de achtste keer naar Australië, om deel te nemen aan de Bridgestone World Solar Challenge.
En de verwachtingen zijn hooggespannen. “Ja, we gaan wel voor de eerste plaats. We zijn op dit moment Europees Kampioen, dus een WK-titel zou een mooie volgende stap zijn. Twee jaar geleden zijn we vijfde geworden en in 2015 waren we tweede. We kwamen toen, na 3.000 kilometer, net vijf minuten na de koploper binnen. Dus dat Joop Zoetemelk-syndroom willen we dit jaar wel van ons afschudden”, lacht hij.
De toekomst
Nu gaat het bij de zesdaagse race van 3.000 kilometer, dwars door de Australische outback, straks vooral om, zeg maar, het uithoudingsvermogen: elke dag zo ver mogelijk komen op de door de zon opgewekte energie. Maar daarmee wordt, daar is Rob zeker van, gewerkt aan de toekomst. “Absoluut. Want personenauto’s op zonne-energie zijn dichterbij dan je denkt.”
Maar we zijn hier op een vliegveld. Vliegen op zonne-energie, is dat ook een reëel toekomstbeeld? “Zeker wel! Er zijn al drones die vliegen op zonne-energie. Die komen nog niet zo heel ver, maar er wordt aan gewerkt. Mede dankzij de kennis en ervaring die we hier opdoen….”