Bouw

De afgelopen jaren is volop gebouwd aan Lelystad Airport. De verkeerstoren is opgehoogd, er is een duurzame terminal gebouwd en uiteraard is de infrastructuur op en rondom de luchthaven uitgebreid.

De verkeerstoren van Lelystad Airport

De ogen en oren

Luchtverkeersleiders zijn de ogen en oren van de piloten in de cockpit. Ze begeleiden vanuit de verkeerstoren vliegtuigen in het luchtruim en op het vliegveld. Zo houden ze voor het vliegverkeer de start- en landingsbaan vrij op de grond, zodat piloten veilig kunnen landen en ze sturen vliegtuigen de goede kant op.

  • Op Lelystad Airport is de verkeerstoren opgehoogd van 9 naar 22,4 meter, zodat grotere (narrow-body) vliegtuigen, onder begeleiding van de luchtverkeersleiders, veilig kunnen opstijgen en landen. Veiligheid staat voorop en daarom is het belangrijk dat de Luchtverkeersleiding uitstekend zicht heeft over het gehele luchthaven, zowel op de grond als in de lucht.
  • Bijzonder aan de verkeerstoren van Lelystad Airport is dat de constructie van de originele verkeerstoren behouden is gebleven. De koepel van de toren is er tijdelijk af gehaald en er zijn drie verdiepingen op de huidige toren geplaatst. Daarmee is een duurzame oplossing gevonden in het ophogen van de toren. 
  • De opvallende verhoogde rood-witte toren werd in juli 2018 terug in gebruik genomen. Tijdens de verbouwing is gebruik gemaakt van een mobiele verkeerstoren. 

Opening Verkeerstoren Lelystad Airport

Bouw Verkeerstoren Lelystad Airport

Lelystad Airport Verkeerstoren. Beeld Fotostudio Wierd