Ontwikkeling

Over Lelystad Airport de vakantieluchthaven en Lelystad, de hoofdstad van Flevoland.

De geschiedenis van Lelystad Airport

Van grasbaan tot luchthaven

Lelystad Airport groeide uit van grasbaan tot vakantieluchthaven. Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis.

  • Wist je dat Lelystad Airport er nog eerder was dan de stad Lelystad? Bij de inpoldering werd gebruik gemaakt van vliegtuigen, die werden ingezet om riet in te zaaien. Deze vliegtuigen stegen op en landden op meerdere grasbanen in de provincie Flevoland.
  • Eén vliegveld zou efficiënter zijn, vond men. De plek werd gevonden in het buitengebied van de toekomstige stad Lelystad. De grasbaan, want meer was het niet, werd in november 1973 omgedoopt tot vliegveld.

.

  • De hobbelige grasbaan werd veelvuldig gebruikt. Daarom werd het plan gesmeed èn uitgevoerd om een verharde start- en landingsbaan aan te leggen. In 1991 werd deze baan verlengd naar 1.250 meter.
  • In 1993 nam Schiphol Group het vliegveld over. Vliegveld Lelystad werd Lelystad Airport en groeide uit tot een belangrijke luchthaven voor de zakelijke luchtvaart. Toen werd al gesproken over uitbreiding naar groot commercieel vliegverkeer en een eigen luchtverkeersleiding. Een wens die binnenkort werkelijkheid wordt.

© Lelystad Airport

De geschiedenis van Lelystad

Hoofdstad van Flevoland

Lelystad Airport, de naam zegt het al, is te vinden in Lelystad. Lelystad is een jonge, groene stad die haar naam dankt aan ingenieur Cornelis Lely. Het is de hoofdstad van Flevoland, biedt volop ruimte èn ligt centraal in Nederland. Daarmee is Lelystad een uitstekende locatie voor de toekomstige vakantieluchthaven.

  • Wist je dat Lelystad pas sinds 1980 officieel een gemeente is? Het is een van de jongste steden van ons land en is als hoofdstad van de provincie Flevoland gegroeid naar ruim 77.000 inwoners. Met voldoende ruimte om heerlijk te wonen, te recreëren, te ontspannen en genieten van de natuur, maar ook om te pionieren en te ondernemen.
  • Lelystad dankt haar naam aan ingenieur Cornelis Lely (1854-1929), bedenker van het revolutionaire plan om de Zuiderzee af te sluiten en er land van te maken. Dat plan werd werkelijkheid, want in 1950 werd perceel P aangelegd: een werkeiland middenin het IJsselmeer.

    • Perceel P kreeg een naam: Werkeiland Lelystad Haven en de geboorte van Lelystad was een feit. Lelystad was de eerste stad in de recente Nederlandse geschiedenis die vanuit het niets werd opgebouwd. De eerste inwoners, die vanuit heel Nederland naar het nieuwe land kwamen, streken er neer in 1967.
    • Lelystad is een stad van kansen. Het motto van de stad benadrukt dit: Lelystad geeft lucht. Niet alleen aan inwoners, maar ook aan toeristen en bedrijven. De uitstekende weg-, water-, spoor- en luchtverbindingen en scherpe grondprijzen maken het voor ondernemers aantrekkelijk om zich er te vestigen.

Het werkeiland bij Lelystad © Stichting Rijksmuseum Het Zuiderzeemuseum