Innovatie

Vele partijen dachten en werkten mee aan een unieke en duurzame luchthaven.

Innovatie

Centraal staan innovatie en duurzaamheid

Bij de ontwikkeling en bouw van Lelystad Airport staan duurzaamheid en innovatie centraal. Samen met marktpartijen hebben we nagedacht hoe we in Lelystad de meest duurzame Airport kunnen bouwen.

  • Wist je dat voor het verlengen van de start- en landingsbaan de ondergrond niet is afgegraven? De bodem is voorzien van een nieuwe zandlaag en gemengd met de bestaande ondergrond. Door hier een kalkmengsel aan toe te voegen is dezelfde stevigheid bereikt als op de traditionele manier. Hierdoor zijn 10.000 vrachtwagenritten niet gereden en is maar liefst 500 ton aan CO2-uitstoot bespaard.
  • Lelystad Airport wordt een volledige selfservice luchthaven, met geavanceerde state-of-the-art systemen die aansluiten bij de mobiele, digitale wereld. Zo kunnen passagiers thuis inchecken en zelfstandig bagage afleveren. Ook extra bagage wordtdoor de passagiers zelf betaald en ingecheckt.
  • Nog een mooi voorbeeld van innovatie zijn de zelfrijdende bagagekarretjes in de bagagehal die jouw koffer vanaf de band richting het juiste vliegtuig vervoeren. Er rijden dus heuse robotjes rond op Lelystad Airport.

 

  • Technieken, zoals het ‘just in time’-systeem dat passagiers informeert wanneer ze naar de gate kunnen vertrekken, vergroten het reisgemak van de passagier.
  • Er wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke energie en ventilatie om een fijn binnenklimaat te realiseren. De terminal is een energiezuinig gebouw met een slimme, compacte klimaatinstallatie die inspeelt op veranderende omstandigheden en bewegingen van mensen.
  • Samen met de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad wordt gesproken met onderzoeksinstellingen en universiteiten over de mogelijkheden innovaties te testen. Zijn ze realistisch, haalbaar en succesvol? Dan kunnen we deze toepassen op Lelystad Airport. Heb jij een innovatief idee of project dat we op Lelystad Airport zouden kunnen gebruiken? Laat het ons weten!

 

Oude Verkeersleidingtoren. Beeld Quido te Linde